Wiscat score

Met een Wiscat score van 103 punten of hoger, ben je geslaagd voor de Wiscat-Pabo rekentoets.
De Wiscat score geeft aan of jij de rekenvaardigheden als Pabo-student beheerst op het referentieniveau 3F. Dat is rekenen op examenniveau van mbo of havo.

In het eerste jaar van de Pabo doen alle studenten deze rekentoets: de WISCAT. Dat is een verplicht onderdeel van de studie. Je moet deze Wiscat score van 103 halen om door te kunnen met de opleiding.
Lees hoe de Wiscat toets score is opgebouwd. En hoe ziet een voorbeeld Wiscat score eruit? Bekijk alle tips om een hoge Wiscat score te halen!


Hoe is de Wiscat toets score opgebouwd?

In de Wiscat toets zitten opgaven die onderdeel zijn van het referentieniveau.
Zorg ervoor dat je deze basisvaardigheden van rekenen beheerst om een goede Wiscat toets score te halen.
De volgende rekenonderdelen op niveau 3F zitten in de Wiscat toets:
 • Basisvaardigheden voor plus, min, keer, delen en wortels
 • Keersommen en tafels
 • Kwadraten en wortels
 • Het metriek stelsel
 • Verhoudingen tussen breuk, procent en decimaal

 • Van deze rekenonderdelen bestaan handige rekenschema’s. Zo is er een rekenschema voor de moeilijkste keersommen/ tafels, een verhoudingstabel tussen breuken, procenten en decimalen, het metriek stelsel en een kwadraten/wortel tabel.
  Al deze handige rekenschema’s en slimme stappenplannen voor rekenen vind je als bonus in het Wiscat oefentoetsen boek.
  Bekijk het Wiscat oefentoetsen boek

  Andere Wiscat opgaven

  Er zijn ook Wiscat opgaven die géén onderdeel zijn van het referentieniveau 3F:
 • Kansen en formules (statistiek)
 • Informatieverwerking, vaak verhaaltjessommen

 • Deze sommen kun je zelf voorbereiden. Hoe?
  Leer de reken strategieën uit je hoofd. En ga veel Wiscat sommen oefenen.
  Dat kan met het handige boek 'WISCAT Theorie- en Werkboek'.
  Bekijk het Wiscat Theorie-en Werkboek

  Wil je juist je toetsvaardigheid verbeteren? Kies dan voor het Wiscat Oefentoetsen boek. Daarin staan 5 complete oefentoetsen met elk 50 vragen. Zo oefen je alle onderdelen van de Wiscat toets.
  Je kunt oefenen op drie moeilijkheidsniveaus, aangegeven met sterren. Zo zie je op welk niveau jij presteert met Wiscat rekenen. Alle antwoorden met heldere uitleg staan achter in het boek.
  Ook kun je de unieke WISCAT-Check® doen. Dan zie je voor elke toets jouw Wiscat toets scores. Zo ontdek je wat goed gaat en aan welk rekenonderdeel je nog verder moet werken.
  Bestel het 'WISCAT oefentoetsen boek'

   

  Voorbeeld van een Wiscat score:

  Heb je de Wiscat toets gedaan, dan kun je de Wiscat score krijgen per post, mail of zien door in te loggen op je studentennummer. Dat hangt af van je pabo-opleiding.
  Een Wiscat score kan er bijvoorbeeld zo uitzien:

  wiscat score:

  Omzetting Wiscat-Pabo score naar schoolcijfers

  SchoolcijferWiscat score
  10155-200
  9138
  8125
  7115
  6107
  5,5103
  599
  <4<92

  Gemiddelde Wiscat score

  Je krijgt een Wiscat score tussen de 0 en 200.
  De landelijke eis voor de Wiscat-Pabo rekentoets is het halen van 103 punten. Dat staat gelijk aan het cijfer 5,5. Het kan zijn dat jouw Pabo school een andere norm hanteert, bijv. een norm van 120.
  De meeste Pabo's leggen de gemiddelde Wiscat score op het behalen van 103 punten. De Pabo eist dat je de rekentoets haalt, om je Pabo-opleiding te mogen voortzetten.

  De Wiscat toets bestaat uit twee onderdelen: hoofdrekenen (15 vragen) en gemengde vragen (35 vragen). Op beide onderdelen kun je een Wiscat score halen van 0 tot 200.

  Let op: wijziging Wiscat 2021 Sinds april 2021 heeft Cito het aantal vragen aangepast naar: 17 hoofdreken vragen en 38 gemengde vragen. In totaal krijg je nu dus 55 opdrachten, waarvoor je 100 minuten de tijd hebt. Voor het eerste deel hoofdrekenen heb je 17 minuten, dus per vraag nog steeds 1 minuut. Voor het tweede deel heb je 83 minuten. Het is niet bekend of deze verandering in de Wiscat van Cito tijdelijk is of zo blijft.

  Wiscat uitslag

  De Wiscat uitslag zal je snel ontvangen na het maken van de Wiscat-Pabo toets.
  Vaak binnen twee weken.

  De Wiscat rekentoets is namelijk adaptief. Dat wil zeggen: de toets past de moeilijkheidsgraad van de opgaven aan jouw vaardigheid aan. Hoe werkt dat?
  Als je een som goed beantwoordt, krijg jij een nieuwe som. Die is moeilijker en ligt op een hoger niveau. Als je veel foute antwoorden geeft, gaat het niveau niet omhoog. Dan is jouw Wiscat score te laag en haal je de toets niet. Je krijgt dus een toets op maat.
  Je antwoorden worden door het programma meteen nagekeken. Zo hoef je niet meer weken te wachten op je Wiscat uitslag.

  Ontevreden over de Wiscat uitslag?
  Je kunt ook een Wiscat training volgen. Op locatie of online. Zo krijg je een hogere Wiscat score. Tijdens deze complete training in een kleine groep leer je alle theorie, krijg je voorbeeldsommen en ga je zelf aan de slag.
  Lees alles over de Wiscat Training

  Hoe haal je een hoge Wiscat score?

  Een hoge Wiscat score halen, begint bij het beheersen van rekenen op niveau 3F. Bekijk deze 5 tips om een hogere Wiscat score te halen.

 • Tip 1: Hoge Wiscat score op keersommen en tafels
  De keertafels moet je allemaal probleemloos uit je hoofd kennen. Zonder na te denken. De tafel van 1, 10 en 5 zijn het makkelijkst. Besteed je tijd aan de moeilijkste keersommen, dat zijn er maar 20! Weten welke? In het boek Wiscat oefentoetsen staan ze als bonus in een handig rekenschema samen.

 • Tip 2: Kwadraten en wortels leren voor goed scoren op de Wiscat
  Net als de tafels moet je de kwadraten en wortels uit je hoofd kennen. Leer ze, net als een vreemde taal, twee kanten op. Hoe beter je ze weet, hoe vlotter je door de Wiscat toets gaat, hoe hoger je Wiscat score.

 • Tip 3: Ken het metriek stelsel voor een betere Wiscat score
  Zorg dat je het schema van kilo naar milli kan dromen. Gebruik het ezelbruggetje van traplopen. Weet je het nog? Omhoog lopen = keer. Omlaag lopen = delen.

 • Tip 4: Verhoudingen tussen breuk, procent en decimaal weten
  Hier is een rekenschema voor. Leer dit uit je hoofd. Het gaat je echt helpen als je dit uit je hoofd kent. Deze getal-combinaties gaan je som-oplos-snelheid enorm verhogen. Dat scheelt tijd en stress op de Wiscat toets en zorgt voor een hogere Wiscat score.

 • Tip 5: Sommen op verschillende manieren maken
  Sommen kun je op verschillende manieren uitrekenen. Het is belangrijk dat je die vaardigheid beheerst. Voor de Wiscat toets en als je straks als juf of meester kinderen moet leren rekenen. Voor het uitrekenen van sommen zijn rekenstrategieën.
  Beheers je die voldoende? Zorg dat je som herkent en weet welk stappenplan je kunt gebruiken.

  Beheers jij de Wiscat stof wel helemaal? Of ben je op zoek naar een goed Wiscat Werkboek? Met het Wiscat Theorie-en Werkboek sla je twee vliegen ineen. Hier leer je de Wiscat stof van alle rekenonderdelen. En oefen je maar liefst 500 sommen.
  Bekijk het Wiscat Theorie-en Werkboek

  Wil je Wiscat oefentoetsen oefenen? Dat kan met het Wiscat oefentoetsen boek. Daarin kun je 5 complete Wiscat oefentoetsen met elk 50 vragen maken.
  Bekijk het Wiscat oefentoetsen boek
 • Wiscat score 2021

  Doe jij in 2021 de Wiscat toets? Begin dan op tijd met de voorbereiding.
  Weet je wanneer de Wiscat toets staat ingepland, maak dan voor jezelf een planning. Denk niet twee weken van tevoren: dat doe ik wel even.

  Mijn ervaring, als bijles docent Wiscat, is dat veel Pabo studenten niet op tijd beginnen met oefenen.
  Ook onderschatten ze het niveau van de Wiscat en komen zo in tijdnood op de echte Wiscat-Cito toets.
  Gebruik Wiscat oefentoetsen om te zien wat jouw Wiscat score is. De Cito heeft de Wiscat toets 2016 vrijgegeven op internet.
  Wij hebben de antwoorden van de Wiscat Cito 2016 voor je stap voor stap uitgelegd. En de moeilijkste Wiscat sommen uitgelicht.
  Bekijk hier deze Cito-Wiscat toets>

  Verhoog je score met oefenen

  Een hoop fouten en stress kun je voorkomen door voldoende Wiscat oefentoetsen te maken. Dat verhoogt de kans op een mooie Wiscat score. Dat kun je doen met het boek 'WISCAT oefentoetsen'.

  Daarin staan 5 complete oefentoetsen met elk 50 vragen. Zo oefen je alle onderdelen van de Wiscat toets.

  Je kunt oefenen op drie moeilijkheidsniveaus, aangegeven met sterren. Zo zie je op welk niveau jij presteert met Wiscat rekenen. Een betere voorbereiding op de Wiscat-Pabo rekentoets is er niet.

  Alle antwoorden met heldere uitleg staan achter in het boek.

  Ook kun je de unieke WISCAT-Check® doen. Dan zie je voor elke toets jouw scores. Zo ontdek je wat goed gaat en aan welk rekenonderdeel je nog verder moet werken.

  Als BONUS vind je in het boek handige rekenschema's, slimme stappenplannen voor sommen en oefentips.

  Ga Wiscat oefentoetsen maken. Dan ben je goed voorbereid.
  Zo haal je Wiscat!

  Bestel nu het boek 'WISCAT oefentoetsen' voor maar € 23,95.

  Inloggen

  Wachtwoord vergeten?