Kennisbasis rekenen

hét Pabo oefentoetsen boek voor de LKT

De Kennisbasis rekenen-wiskunde toets is de rekentoets, die in het derde jaar van de Pabo wordt gehouden en heet ook wel LKT. De LKT staat voor de landelijke kennistoets rekenen, waarbij rekenkennis, vaardigheden en vakdidactische kennis van Pabo-studenten wordt getest.
Deze kennisbasis rekenen toets wordt samengesteld door 10voordeleraar.

Andere benamingen voor de Kennisbasis toets rekenen-wiskunde zijn de Pabo rekentoets derde jaar en de kennisbasis rekenen Pabo toets. De instantie die de LKT ontwikkelt, 10voordeleraar, noemt deze rekentoets de landelijke kennis toets wiskunde.
Veel verschillende namen dus, maar allemaal gaat het om dezelfde toets.
Deze kennisbasis rekenen-wiskunde toets mag je pas doen, als je de Wiscat uit het eerste jaar van de Pabo hebt gehaald en je in het derde jaar van de opleiding zit.

Zo haal je de LKT rekenen-wiskunde!

Met succes gebruikt door PABO-studenten van :

Oefentoetsen kennisbasis rekenen

Wil jij slagen voor de LKT rekenen? Dan is het belangrijk dat je de rekentheorie beheerst en je rekenvaardigheden traint. Maar bij het maken van oefentoetsen voor kennisbasis rekenen-wiskunde, weet je pas écht hoe je ervoor staat!

In het BOEK ‘’Kennisbasis rekenen-wiskunde Oefentoetsen’’ kun je 5 complete OEFENTOETSEN maken met elk 66 vragen. Zo oefen je alle onderdelen van de landelijke kennistoets rekenen voor de Pabo. Alle antwoorden staan achter in het boek met daarbij een heldere uitleg.

In dit oefentoetsen boek kun je ook de unieke REKEN-Check® doen. Je ziet dan per toets jouw score op de rekentoets. Als BONUS vind je in dit boek handige rekenschema's en slimme stappenplannen voor het maken van LKT vragen.

Dit boek is GEEN theorieboek of werkboek. Het is een boek met oefentoetsen voor de Kennisbasis rekenen-wiskunde, die lijken op de ECHTE LKT. Oefen met 330 rekenvragen om je voor te bereiden op de officiële rekentoets van 10voordeleraar.

Door het maken van deze oefentoetsen, ben jij straks goed voorbereid op de landelijke kennistoets rekenen-wiskunde. Zo haal je de LKT!

Onderdelen kennisbasis toets rekenen

De landelijke kennistoets rekenen-wiskunde voor de Pabo heeft 66 vragen en bestaat uit twee delen.
Het eerste deel is zonder rekenmachine en heeft 47 vragen. Het tweede deel is met rekenmachine en heeft 19 vragen.
Als hulpmiddel mag je pen, papier en geodriehoek gebruiken tijdens de gehele toets.

De toets gaat over vijf rekenonderdelen, te weten:
(1) hele getallen
(2) verhoudingen, procenten, decimalen, breuken, verhoudingen
(3) meten
(4) meetkunde
(5) verbanden

Hoe gaat de LKT rekenen?

De LKT, de landelijke kennis toets rekenen, maak je op de computer op jouw hogeschool.

Deze rekentoets, die je op de Pabo in het 3e jaar maakt, bestaat uit twee delen, eerst zonder rekenmachine, dan met rekenmachine. Je mag altijd kladpapier en pen gebruiken. Je krijgt vragen over 5 rekenonderdelen. Op de toets worden dat secties genoemd.

Je krijgt op de toets meerkeuze vragen (A,B,C,D) en open vragen waar je als antwoord een numeriek getal (bijvoorbeeld 89) op een invoerveld moet invoeren.
Tips: Let erop dat bij het invoeren van een decimaal getal je een komma gebruikt. Niet gehele getallen zet je ook neer als decimaal, dus niet als breuk. Bij duizendtallen of nog grotere getallen mag je geen punten gebruiken, dus zet 6 miljoen neer als 6000000 en niet als 6.000.000

Binnen een rekenonderdeel (sectie) kun je terug naar een vorige vraag, maar als je een sectie afsluit kun je niet meer terug. Je gaat dan door naar de volgende sectie. Als je het onderdeel zonder rekenmachine (deel 1) hebt afgerond en start met deel 2 met rekenmachine, kun je ook niet meer terug naar deel 1.

De toets is niet-adaptief, wat inhoudt dat de vragen vast staan. Opgaven worden niet moeilijker als je een vraag goed beantwoordt.

Als je de uitslag krijgt van de kennisbasis rekenen toets, dan zie je jouw score per rekenonderdeel, ook wel domeinen genoemd. De landelijke cesuur wordt vastgesteld en bepaalt of je voldoende goede antwoorden hebt gegeven. Je krijgt een cijfer als uitslag van de kennisbasis rekenen toets.

Hoe kun je je voorbereiden op de kennisbasis rekenen toets?

In het 3e jaar van de Pabo wordt ervan uitgegaan dat de Pabo-student voldoende zelfstandig werkt en zichzelf goed voorbereid op de toets. Jouw hogeschool is verantwoordelijk voor het behandelen van de stof voor de kennisbasis in het onderwijsprogramma. Maar je bent grotendeels zelf verantwoordelijk voor een goede voorbereiding op de landelijke kennistoets rekenen-wiskunde.

Hoe ga je je voorbereiden op de kennisbasis rekenen toets?

Stap 1: Opfrissen Wiscat kennis
Belangrijk is dat je de Wiscat stof (nog) voldoende beheerst; dat is basis rekenstof die je moet kennen.
Weet je nog hoe het metriek stelsel werkt? Kun je een schaalverdeling maken? Ken je het breuken-procenten-decimalen schema uit je hoofd? Het Wiscat Theorie- en Werkboek helpt je daarbij. Zorg dat je deze rekenmaterie opfrist. Zorg dat je niet een paar weken van tevoren start met leren en oefenen, maar weken en weken eerder. Maak een goede planning en deel de rekenstof op.

Stap 2: Nieuwe stof LKT rekenen
Daarna is het belangrijk dat je de nieuwe rekenmaterie kent, bijvoorbeeld over de talstelsels, de centrummaten (modus, mediaan, gemiddelde), symmetrie en figurale getallen. Zorg dat je de nieuwe begrippen kent. Didactische kennis wordt ook getoetst. Je moet bijvoorbeeld kunnen beredeneren waarom een leerling een som fout maakt en hoe rekenmethodes heten.

Stap 3: Oefentoetsen kennisbasis rekenen
Op internet vind je één oefentoets van 10voordeleraar, de makers van de officiële toets. Daarvan worden wel de antwoorden gegeven, maar er is geen uitleg bij het antwoord.

De verplichte Kennisbasis rekenen toets is helaas vaak een groot struikelblok in de Pabo-opleiding.
Daarom is het belangrijk dat je veel gaat oefenen met oefentoetsen die lijken op de echte LKT. Dat kan met het BOEK ‘’Kennisbasis rekenen-wiskunde Oefentoetsen’’.
Speciaal gemaakt voor Pabo-studenten die in het 3e jaar de LKT moeten halen. Hierin vind je maar liefst 5 complete oefentoetsen met rekenopgaven over alle onderdelen. Net als de echte LKT. Per toets van 66 vragen worden alle antwoorden helder uitgelegd. Daar kun je veel van leren!
Zo haal je de LKT!

Verschil Wiscat en Kennisbasis rekenen

Hier zijn de verschillen tussen de Wiscat en de Kennisbasistoets rekenen op een rij gezet.
Zo zie je o.a. het verschil in de toets inhoud tussen de Wiscat en de LKT, wanneer deze toets wordt afgenomen, wie de toets samenstelt, je een cijfer of puntenscore als uitslag krijgt en hoe vaak je de toets mag maken.

Bestel NU

Wil jij goed voorbereid zijn op de Kennistoets rekenen-wiskunde van de Pabo? Ga dan oefenen met voorbeeld toetsen.

Bestel nu het handige boek 'Kennisbasis rekenen-wiskunde Oefentoetsen'.
Daarin staan 5 complete oefentoetsen met elk 66 vragen. Zo oefen je alle onderdelen van de LKT.

Alle antwoorden met heldere uitleg staan achter in het boek. Er worden ook meerdere rekenmanieren uitgelegd.

Ook kun je de unieke REKEN-Check® doen. Dan zie je voor elke toets jouw scores. Zo ontdek je wat goed gaat en aan welk rekenonderdeel je nog verder moet werken.

Als BONUS vind je in het boek handige rekenschema's, slimme stappenplannen voor sommen en oefentips.

Ga oefentoetsen maken voor de kennistoets rekenen-wiskunde. Dan ben je goed voorbereid.

Bestel nu het LKT Oefentoetsen boek voor maar € 38,95.

Zo haal je de LKT rekenen-wiskunde!