Wiscat niet gehaald

Heb jij je Wiscat niet gehaald? Dan heb je minder dan 103 punten behaald. Bij 103 punten heb je een 5,5. En dat is het minimale cijfer dat je nodig hebt om te voldoen aan de landelijke Wiscat-norm.
Daar baal je natuurlijk van. Maar kom op, blijf er niet te lang in hangen als je de Wiscat niet gehaald hebt, want er is werk aan de winkel.

Hier lees je wat de meest gestelde vragen én de 5 redenen zijn waarom pabo-studenten de Wiscat rekentoets niet halen. Ook zie je hoe je in drie stappen gaat werken aan het behalen van je Wiscat-Pabo toets. Weet wanneer je de Wiscat toets niet hebt gehaald en wat je Wiscat score moet zijn.

Wat gebeurt er als je de Wiscat niet haalt?

Als je de Wiscat toets niet hebt gehaald heb je minder dan 103 punten gehaald. Er zijn ook pabo opleidingen waar de norm op 120 punten ligt.
Je hebt 2 herkansingen.

Haal je de Wiscat na 3 pogingen niet, dan moet je de pabo-opleiding verlaten. De Wiscat pabo rekentoets is onderdeel van het bindend studieadvies.

Hoeveel herkansingen voor de Wiscat?

In totaal heb je 3 kansen voor de Wiscat per schooljaar. Na je 1e kans heb dan je nog twee herkansingen voor de Wiscat in hetzelfde schooljaar. Het is verplicht om de Wiscat met een voldoende af te ronden. Zo niet, dan moet je de pabo verlaten.
Hoe vaak je de Wiscat mag doen, hangt af van de Pabo-opleiding.

Voor zij-instromers is het behalen van de Wiscat een verplicht onderdeel van het 'geschiktheids-onderzoek'. De 1e kans voor de Wiscat toets heet ook wel entree-toets en doe je voordat de opleiding van start gaat. Soms maken pabo-opleidingen een uitzondering en krijg je meer dan 3 kansen om de Wiscat te halen.

De 5 redenen waarom je de Wiscat niet gehaald hebt

Hier lees je wat de 5 redenen zijn waarom pabo-studenten de Wiscat rekentoets niet halen. Ook zie je hoe je in drie stappen kunt werken aan het behalen van je Wiscat-Pabo toets. Weet wanneer je de Wiscat toets niet hebt gehaald en wat je Wiscat score moet zijn.

  • 1. Wiscat niet gehaald door slordig weken
  • 2. Wiscat niet gehaald door tijdgebrek
  • 3. Wiscat niet gehaald door gebrek aan zelfvertrouwen
  • 4. Wiscat niet gehaald door tekort basiskennis rekenen
  • 5. Wiscat niet gehaald door te weinig vaardigheden

1. Wiscat niet gehaald door slordig werken

Geloof het of niet: slordig werken is de HOOFD-oorzaak van het niet halen van de Wiscat toets. Jammer, maar dit is wel de makkelijkste reden om op de herkansing wel voor de Wiscat te slagen!
Slordig werken komt voort uit te snel willen werken. Vaak lezen Pabo-studenten al over de vraag heen en zien ze in de Cito-toets opgave bijvoorbeeld niet staan dat de som met een rekenmachine mag worden uitgerekend. Dat symbool staat namelijk rechtsboven aangegeven. Let hier dus goed op.

Maar de belangrijkste TIP voor het halen van de Wiscat is rustig lezen. Slordigheidsfouten op de Wiscat toets voorkom je door eerst de vraag goed te lezen en te bedenken wat er staat. Denk nu niet “dat kost te veel tijd”.
Beter 1x goed lezen, woord voor woord, dan 3x vluchtig en nog niet weten wat je doen moet.
Lees de vraag dus zorgvuldig en bedenk daarbij: WAT STAAT ER? Knip de vraag op in vier stukjes:
  • A. WELKE kengetallen zijn er gegeven?
  • B. WAT willen ze weten? Belangrijk bij een verhaaltjessom.
  • C. HOE geef je het antwoord? Staat er rond af op twee decimalen? Zet dan ook de twee getallen achter de komma. Afronden? Geef het ronde getal. Anders is je antwoord nog steeds fout. Dan de laatste stap:
  • D. CHECK je antwoord. Geeft deze uitkomst echt het antwoord op de vraag?
  • Slordig werken voorkom je door iedere Wiscat som op deze manier te maken.

    Ken je de theorie voldoende? Alles wat je weten moet voor de Wiscat vind je in het Wiscat Theorie- en Werkboek.
    Met het maken van oefentoetsen ben je nog beter voorbereid. Dat kan gemakkelijk met het Wiscat oefentoetsen boek. Daarin vind je Wiscat opgaven, antwoord en uitleg.
    Bekijk het oefentoetsen boek

    2. Pabo-Wiscat niet gehaald door tijdgebrek

    Kwam je in tijdnood, waardoor je de Wiscat niet haalde?
    Belangrijk bij het maken van de Wiscat toets is te weten hoelang je over elke opgave doet. Ga Wiscat sommen oefenen met een klok of stopwatch.
    Besef dat voor het onderdeel hoofdrekenen je 17 minuten hebt voor 17 vragen. Je hebt dus 1 minuut voor elke hoofdreken vraag.
    Voor het onderdeel gemengde vragen heb je in totaal 83 minuten voor 38 vragen. Dat zijn ongeveer 2 minuten voor een gemengde vraag. Houd dit in je achterhoofd bij het maken van de Wiscat sommen.

    Blijf dus niet 5 minuten hangen bij een opgave die je niet snapt. Ga dan door naar de volgende som en maak aan het eind van de toets met de overgebleven tijd die moeilijke opgave. Zo houd je de vaart erin.
    Deze manier van Wiscat oefenen op tijd heeft drie voordelen:

    Voordeel 1. Met een klok of stopwatch train je jezelf dat je voor een vraag maar 1 minuut (hoofdrekenen) of 2 minuten (gemengde vragen) hebt.

    Voordeel 2. Je traint op deze manier je rekenvaardigheid EN je rekensnelheid. Steeds sneller herken je een Wiscat som en je hebt steeds minder tijd nodig de som op te lossen.
    Wiscat toetsen oefenen kun je met het Wiscat oefentoetsen boek. Daarin kun je 5 complete oefentoetsen maken en oefen je op drie niveaus. Je ziet direct het resultaat.

    Voordeel 3: Door Wiscat sommen onder tijdsdruk te maken, zie je dat het steeds beter gaat. Dat geeft een boost aan je zelfvertrouwen. En dat kun je goed gebruiken op de echte Wiscat.

    Meer over de normen en onderdelen

    Wiscat totaaldeal 3 boeken

    3. Niet gehaald door gebrek aan zelfvertrouwen

    Een toets niet halen vindt niemand leuk. Zeker niet als je de Wiscat al 2 of 3 keer niet gehaald hebt. Maar herpak jezelf snel. Blijf niet te lang twijfelen aan jezelf of je de Wiscat wel kunt halen.
    Ga over tot actie. Ook jij kunt de Wiscat halen! Hoe?
    Door veel Wiscat oefentoetsen te maken. Dat kan met de het boek Wiscat oefentoetsen. Met daarin meer dan 100 pagina’s Wiscat sommen verdeeld over 5 complete Wiscat oefentoetsen.

    Als jij ziet dat je de Wiscat sommen een voor een kan tackelen, geeft dat een stuk zelfvertrouwen. Je ziet die rekenopgaven dan als soort spel en wordt steeds beter in het herkennen van de sommen.
    Zo ga je stap voor stap de som op lossen. Wiscat haal je zo! Jij ook!

    Heb je meer behoefte aan 1-op-1 support of wil je Wiscat bijles? Ik help je graag jou Wiscat vaardigheden bij te brengen en je zo vertrouwen mee te geven voor je herkansing.
    Gun jezelf bijles WISCAT of volg een complete Wiscat-training op locatie of online in een kleine groep.

    4. Wiscat niet gehaald door tekort aan basiskennis rekenen

    De Wiscat halen doe je door te starten met leren!

    Ben jij zij-instromer op de Pabo en heb je de Wiscat niet gehaald?
    Lees de tips voor zij-instromer Wiscat >

    Zorg dat je de basis strategieën kent van het rekenen. Belangrijk is dat je een aantal rekenonderdelen uit je hoofd kent, zoals de keersommen. Dat scheelt tijd op de toets en stress. Dat betekent stampen van de tafels. De keertafels moet je probleemloos uit je hoofd rekenen.

    Wist je dat er eigenlijk maar 10 lastige keersommen zijn? Je vindt ze als bonus bijlage in het Wiscat oefentoetsen boek.
    Verder is er een handig rekenschema voor breuken, procenten en decimalen. Dat gaat je helpen als je dit uit je hoofd kent, bijvoorbeeld 1/6 is 16,67%, dus 0,1667. Of 3/5 is 60%, dus 0,60 etcetera.
    Het metriek stelsel is ook zo’n rekenschema dat je moet leren. Ken je het traplopen als ezelsbruggetje van kilo naar milli? Zorg dat je de stappen kent in lengte, inhoud in liters, gewicht en oppervlakte.

    Al deze schema’s staan in het complete 'WISCAT Theorie- en Werkboek'. Daar leer je alle Wiscat stof kennen. Per rekenonderdeel wordt alle theorie van de Wiscat toets helder uitgelegd en zie je voorbeeldsommen. Verder kun je oefenen met 500 Wiscat sommen! Je leert van de antwoorden en uitleg. Zo haal je Wiscat!

    Bekijk het Wiscat Theorie-en Werkboek

    5. Wiscat niet gehaald door te weinig vaardigheden

    Beheers je de basiskennis rekenen wel, maar mis je de vaardigheden om de sommen op de handigste manier op te lossen?
    Er is maar een oplossing: oefenen, oefenen en nog eens oefenen.
    Zo ga je Wiscat sommen sneller herkennen en wordt het oplossen van de Cito Wiscat toets meer een automatisme. Door veel Wiscat sommen te oefenen ga je er zeker meer lol in krijgen. Je gaat namelijk de manier van vragen herkennen en weet sneller welke rekenstrategie je gebruiken kunt.

    Oefenen van 5 echte Wiscat toetsen kun je doen met het Wiscat oefentoetsen boek. Daarin staan ook de antwoorden met een duidelijke uitleg. Als bonus vind je handige rekenschema’s, tips en slimme stappenplannen voor elk type som!

    Lees meer over de 3 manieren van Wiscat oefenen

    Wiscat score niet gehaald: de norm

    De Wiscat heb je niet gehaald als je minder dan 103 punten hebt gescoord.
    De landelijke eis voor het halen van de wiscat-Pabo rekentoets is 103 punten. Dat staat gelijk aan het cijfer 5,5. Dat is rekenen op referentieniveau 3F, het niveau van mbo/ havo.

    De meeste pabo's leggen de lat op het behalen van 103 punten. Je moet de Wiscat rekentoets halen om je Pabo-opleiding te mogen voortzetten.
    Dat zijn de rekentoets pabo eisen. Vind jij de rekentoets Wiscat-Pabo moeilijk? Moet jij de rekentoets halen? Ga dan Wiscat oefentoetsen maken. In het boek 'WISCAT Oefentoetsen' staan 5 complete voorbeeld rekentoetsen met elk 50 vragen. De Pabo rekentoets haal je zo!

    Ontdek de 7 Wiscat Weetjes

    Wiscat niet gehaald? In drie stappen Wiscat halen in de herkansing

    In drie stappen pak je jouw lage score van Wiscat aan. Welke stappen zijn dat?
     

    Stap 1. Zelfkennis:

    Hoe ga je te werk?

    Wiscat niet halen door slordig werken, tijdgebrek, faalangst of gebrek aan vaardigheden? Vraag jezelf af waarom jij de Wiscat toets niet hebt gehaald. Heb je slordig gewerkt? Dit is de grootste valkuil namelijk van het niet slagen van de Wiscat toets.
    Voelde je onzeker? Of had je gewoon te weinig tijd voor de toets? Het kan ook zijn dat je niet wist hoe je de sommen moest aanpakken.
    Er zijn vijf redenen waarom Pabo studenten de Wiscat toets niet halen. Je leest ze hierboven. Ga na welke reden van niet-slagen van de Wiscat toets voor jou geldt.

    Stap 2. Analyse van fouten:

    Waar ging het mis?

    Op welke rekenonderdelen heb je de Wiscat niet gehaald?
    Zoek uit op welke rekenonderdelen je een lage Wiscat score had. Dat doe je door op je school je toets in te zien! Grijp die kans. Kijk op welke rekenonderdelen je de Wiscat niet hebt gehaald.
    Ging het hoofdrekenen niet goed? Of haalde je de Wiscat niet door de gemengde vragen met de verhaaltjessommen? Ga dan na wat voor soort sommen niet goed gingen.
    De volgende reken onderdelen kun je bekijken:
  • A. Vragen over de basis: plus, min, keer en delen. Kwadraten en wortels.
  • B. Vragen over procenten.
  • C. Vragen die te maken hebben met breuken.
  • D. Vragen over decimalen.
  • E. Vragen over meten.
  • F. Vragen over kans en formules
  • G. Vragen die te maken hebben met verhoudingen.

  • Als je weet op welke rekenonderdelen je slecht scoorde, kun je je daar op focussen. Dat scheelt tijd.
    Zo kun je gericht werken aan sommen met breuken, decimalen of het metriek stelsel. Als je een rekenonderdeel Wiscat moeilijk vindt, denk dan eens aan bijles of training. Ik help je daar graag mee.
    Gun jezelf bijles WISCAT of volg een complete Wiscat-training in een kleine groep. Op locatie of online.

    Stap 3. Stappenplan

    Wiscat halen door oefenen

    Nu je weet waarom je de Wiscat niet gehaald hebt en op welke onderdelen, kun je aan de slag.
    Check wanneer de herkansing Wiscat is op jouw Pabo school. Maak een planning en zorg dat je elke week wel twee keer gaat oefenen. Begin dus meteen en wacht niet tot twee weken voordat je herkansing Wiscat er is.

    Begin met leren als de basiskennis rekenen te mager is. Pak die stopwatch als tijd je grootste vijand is met de Wiscat toets. Neem bijles als bepaalde rekenonderdelen moeilijk blijven. Maar ga vooral veel OEFENEN. Dat kan met het handige boek 'WISCAT oefentoetsen'.

    Daarin staan 5 complete oefentoetsen met elk 55 vragen. Zo oefen je alle onderdelen van de Wiscat toets.
    Je kunt oefenen op drie moeilijkheidsniveaus, aangegeven met sterren. Zo zie je op welk niveau jij presteert met Wiscat rekenen. Een betere voorbereiding op de Wiscat-Pabo rekentoets is er niet.

    Alle antwoorden met heldere uitleg staan achter in het boek.

    Ook kun je de unieke WISCAT-Check® doen. Dan zie je voor elke toets jouw scores. Zo ontdek je wat goed gaat en aan welk rekenonderdeel je nog verder moet werken.

    Als BONUS vind je in het boek handige rekenschema's, slimme stappenplannen voor sommen en oefentips.

    Ga Wiscat oefentoetsen maken. Dan ben je goed voorbereid.
    Zo haal je Wiscat!

    Bestel nu het boek 'WISCAT oefentoetsen' voor maar € 25,95.

    Wiscat niet gehaald
     
    Wiscat niet gehaald