Wiscat Pabo Rekentoets

De Wiscat Pabo Rekentoets wordt ook wel Wiscat-PABO toets of Rekentoets PABO genoemd. De toets is een vereiste voor iedere eerstejaars Pabo-student.
Wiscat staat voor Wiskundige Computergestuurde Adaptieve Toets en is ontwikkeld door Cito in 2006. De rekentoets is ingevoerd, omdat bleek dat veel pabo-studenten de basisrekenvaardigheden niet beheersen, wanneer ze voor de klas komen te staan.

De rekentoets Pabo-Wiscat wordt digitaal op de computer gemaakt. Iedere student krijgt drie kansen om de toets te halen. Het telt mee voor het bindend studieadvies. Dat betekent: je moet de Pabo rekentoets halen om je opleiding te mogen voortzetten.

Landelijke rekentoets Pabo 2021 / 2022

De rekentoets PABO-Wiscat is een van de twee landelijke rekentoetsen op de Pabo die ook in 2021 en 2022 worden afgenomen.

 • De Wiscat rekentoets wordt in het eerste jaar van de Pabo afgenomen. Hier worden jouw basisvaardigheden rekenen getest, die je tijdens je baan als juf of meester nodig hebt.
 • De vervolgtoets op de rekentoets PABO is de Kennisbasis rekentoets. Daar wordt jouw didactische kennis over het rekenen getoetst. Deze toets bevat meer wiskunde onderdelen en wordt in het derde jaar van de Pabo afgenomen.

  Iedere Pabo opleiding bepaalt zelf de data waarop de rekentoets wordt afgenomen. Cito bepaalt de inhoud van de Wiscat-PABO rekentoets.
 • Landelijke norm rekentoets PABO

  De landelijke norm Wiscat ligt op referentieniveau 3F. Dat staat gelijk aan rekenen op niveau mbo/ havo.
  De landelijke eis voor de wiscat-Pabo rekentoets is het halen van 103 punten. Dat staat gelijk aan het cijfer 5,5. Je krijgt een score tussen de 0 en 200.
  Wel kunnen scholen een andere norm hanteren, bijv. een norm van 120.
  De meeste pabo's leggen de lat op het behalen van 103 punten. Je moet de rekentoets halen om je Pabo-opleiding te mogen voortzetten. Dat zijn de rekentoets pabo eisen.

  Vind jij de rekentoets Wiscat-Pabo moeilijk? Moet jij de rekentoets halen? Start dan met het begrijpen van de Wiscat Theorie. Leer de Wiscat stof van alle rekenonderdelen. En ga oefenen met losse oefensommen. Je vindt alle theorie en 500 oefensommen samen in het boek: ‘WISCAT Theorie- en Werkboek’. Maak in het boek per rekenonderdeel een Wiscat Mini-toets. Zo ontdek je of je de Wiscat stof voldoende beheerst.
  Bekijk het Wiscat Theorie-en Werkboek

  Vergroot dan je kans op slagen voor de Wiscat. Hoe? Door het maken van oefentoetsen! Net als op de echte Wiscat toets. Dat kan met het ‘WISCAT Oefentoetsen boek’. Met 5 complete oefentoetsen met elk 55 vragen.
  Bekijk het boek 'WISCAT oefentoetsen'

  Rekentoets Pabo-Wiscat 2022:
  de onderdelen

  De WISCAT-Pabo rekentoets in 2022 bestaat uit 2 onderdelen:

 • 17 hoofdreken vragen. Daarvoor heb je 17 minuten.
 • 38 gemengde opgaven (met kladpapier, soms rekenmachine).
  Daarvoor heb je 83 minuten.

 • In totaal dus 55 vragen in 100 minuten.

  Dit zijn de onderdelen die in het Pabo rekenen voorkomen:
 • Basisvaardigheden:
  optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen
 • Meten/ Meetkunde
 • Verhoudingen
 • Breuken, procenten en decimalen
 • Informatieverwerking
 • Kans en formules
 • Hoe gaat de rekentoets Pabo?

  De Wiscat-Pabo rekentoets is een adaptieve toets. Dat betekent dat de rekentoets zich continue aanpast aan jouw niveau. Als je een vraag goed hebt, wordt de volgende som moeilijker. De antwoorden in de toets worden steeds nagekeken door de computer. Uit een grote database van honderden vragen kiest de computer steeds een nieuwe rekenvraag. Tijdens het maken van de toets weet jij niet of je de vraag goed of fout hebt beantwoord.

  Met behulp van een muis of toetsenbord geef je antwoord op de vragen. Zo moet je het antwoord aanklikken bij een multiple-choice vraag. Vaak krijg je sommen, waar je het antwoord zelf moet uitrekenen. Dan typ je het antwoord in. Af en toe zal rechtsboven op het computerscherm een icoontje van een rekenmachine te zien zijn. Als je hierop klikt, verschijnt er een rekenmachine in je beeld. Daar kun je de berekening uitvoeren. Je mag geen eigen rekenmachine gebruiken.

  De toets wordt meestal gehouden op de locatie waar je de pabo-opleiding volgt. Voor deze wiscat- toets is een lokaal nodig met meerdere computers. De toets duurt 100 minuten zonder tijdverlenging. Een uitzondering is als je bijvoorbeeld een verklaring van dyslexie hebt. Je hebt dan recht op tijdverlenging en krijgt 30 minuten extra. Totaal heb je dan 130 minuten voor de toets.

  Voordat de rekentoets begint, ben je zo’n 15 tot 20 minuten van tevoren aanwezig. Je moet een geldig legitimatiebewijs meenemen om de toets te mogen afnemen. Een pen meenemen is handig. Kladpapier voor het tweede gedeelte van de toets (gemengde vragen) krijg je van school. Een rekenmachine mag je niet meenemen.

  Wiscat Pabo 2022

  De Wiscat-Pabo rekentoets in 2022 ziet er als volgt uit.

 • De Wiscat-Pabo rekentoets is adaptief. Dat houdt in, dat de toets de moeilijkheidsgraad van de opgaven aanpast aan jouw vaardigheid. Als je een opgave goed beantwoordt, krijg jij een nieuwe opgave die op een hoger niveau ligt. Je krijgt dus een toets op maat.
 • De rekentoets bestaat uit twee delen.
 • Het onderdeel hoofdrekenen heeft 17 vragen, waarvoor je 17 minuten de tijd hebt.
 • Het niet-hoofdreken deel bestaat uit 38 gemengde opgaven, waarvoor je 83 minuten de tijd hebt.
 • Kortom: Wie de Pabo-wiscat rekentoets doet in 2022 krijgt 55 opgaven, waarvoor je totaal 100 minuten de tijd hebt.
 • De tijdsverlenging voor studenten met dyslexie is een half uur.
 • Het programma kijkt je antwoorden meteen na. De meeste studenten zullen snel de definitieve Wiscat uitslag krijgen.
 • Ervaringen Wiscat-Pabo rekentoets

  De ervaringen van Pabo studenten die de rekentoets hebben gedaan lopen nogal uiteen. De een vindt het wel meevallen, de ander vindt meetkunde niet te doen of ervaart het aantal vragen als te veel.

  Uit onderzoek onder Pabo-studenten naar de ervaringen van de rekentoets zien we 5 grote struikelblokken in de toets:
 • 1. Hoofdrekenen
  Hier hebben studenten vaak tijdgebrek: voor iedere vraag heb je 1 minuut.
 • 2. Decimalen
  Het werken achter-de-komma blijft voor sommigen verwarring geven.
 • 3. Breuken
  De regels voor breuken worden slecht toegepast: de theorie zit er niet goed in.
 • 4. Kansen en berekening
  Veel gegoochel met verhaaltjessommen: het stappenplan wordt niet gebruikt.
 • 5. Meetkunde
  Dit onderdeel vinden veel Pabo studenten het moeilijkst: dit verhelp je door veel te oefenen.

  Wil jij weten hoe je deze struikelblokken op de Wiscat kunt voorkomen? Bekijk de tips voor Pabo Wiscat rekenen

 • Oefenen voor de Wiscat-pabo rekentoets

  Wil jij goed voorbereid zijn op de Wiscat toets? Als Pabostudent wil je vanzelfsprekend je droom waarmaken en slagen voor de wiscat-pabo rekentoets. Ga daarom oefenen met voorbeeld toetsen.

  Bestel nu het handige boek 'WISCAT oefentoetsen'.
  Daarin staan 5 complete oefentoetsen met elk 55 vragen. Zo oefen je alle onderdelen van de Wiscat toets.
  Je kunt oefenen op drie moeilijkheidsniveaus, aangegeven met sterren. Zo zie je op welk niveau jij presteert met Wiscat rekenen. Een betere voorbereiding op de Wiscat-Pabo rekentoets is er niet.

  Alle antwoorden met heldere uitleg staan achter in het boek.

  Ook kun je de unieke WISCAT-Check® doen. Dan zie je voor elke toets jouw scores. Zo ontdek je wat goed gaat en aan welk rekenonderdeel je nog verder moet werken.

  Als BONUS vind je in het boek handige rekenschema's, slimme stappenplannen voor sommen en oefentips.

  Ga Wiscat oefentoetsen maken. Dan ben je goed voorbereid.
  Zo haal je Wiscat!

  Bestel nu het boek 'WISCAT oefentoetsen' voor maar € 25,95.