Zij-instroom Pabo

alles over zij-instroom Wiscat!

Kies jij voor het zij-instroom traject van de Pabo? Dan wil je voor de klas staan en ben je klaar voor een loopbaan switch.

Je kunt zij-instromer van de pabo worden als je:
-een afgeronde hbo-bachelor of wo-opleiding op zak hebt,
-en beschikt over voldoende beroeps- en maatschappelijke ervaring.

Als zij-instromer zoek je een basisschool die bereid is met jou het zij-instroom traject aan te gaan. Je gaat dan aan de slag in het basisonderwijs en bent werknemer met salaris. Je bevoegdheid op de Pabo haal je meestal in twee jaar.

Om te kijken of de pabo-opleiding bij je past, doe je een geschiktheidsonderzoek.
Dit onderzoek geeft aan of je geschikt bent om als zij-instromer opgeleid te worden. Dat betekent dat je in staat bent om direct als leraar basisonderwijs voor de klas te staan (onder begeleiding), en om binnen 2 jaar het zij-instroomtraject aan de lerarenopleiding af te ronden.

Voor het geschiktheidsonderzoek is het van belang dat je over voldoende maatschappelijke- en beroepservaring beschikt. Ook heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig.

Zij-instroom pabo geschiktheidsonderzoek

Het geschiktheidsonderzoek bestaat uit een 4 stappen.

1.Het voortraject:
Je vindt een school waar je alvast ervaring opdoet. Zo kun je kennismaken met de praktijk en zien of het vak van leraar basisonderwijs je echt aanspreekt.

2.De Wiscat:
Deze rekentoets op de pabo is verplicht. Je moet de Wiscat halen voordat je een volgende stap kunt zetten in het geschiktheidsonderzoek.
Alles over de Wiscat >

3.Jouw portfolio
Na het halen van de Wiscat ga je aan de slag met je ontwikkelingsportfolio. Een belangrijk onderdeel van het geschiktheidsonderzoek. Doel is dat je laat zien welke competenties je al hebt voor leerkracht basisonderwijs.

4.Een assessment
Je krijgt een criterium gericht interview met twee assessoren. Dit is een gesprek over de kwaliteiten en vaardigheden die je meeneemt als leerkracht basisonderwijs. Verder krijg je een lesobservatie en een reflectiegesprek met een eindbeoordeling.

Aan het einde van het geschiktheidsonderzoek krijg je te horen of je geschikt bent voor het zij-instroom traject van de pabo.
In plaats van het zij-instroom traject kun je ook kiezen voor de flexibele deeltijdopleiding van de Pabo.

wiscat-oefen-boeken

Zij-instroom Wiscat

Vaak is de Wiscat, de verplichte rekentoets van de pabo, een obstakel voor zij-instromers. De uitslag van de Wiscat is namelijk doorslaggevend in de geschiktheidsprocedure.

De meeste pabo-opleidingen hanteren het landelijke gemiddelde van 103 punten. Dit houdt in: je moet 103 punten of meer halen voor de Wiscat om de procedure als zij-instromer pabo te kunnen vervolgen.

Haal je bij de eerste kans een score tussen 70 en 102 punten? Dan krijg je vaak een herkansing.
Bij een score onder de 70 wordt de procedure meestal stopgezet en kun je de Wiscat niet herkansen.
Informeer of deze regels over de Wiscat in het geschiktheidsonderzoek ook gelden op de door jouw gekozen pabo.

Alles wat je weten wilt over oefenen voor de Wiscat

Wiscat halen voor zij-instromers Pabo

Veel zij-instromers die de pabo willen doen, geven aan de Wiscat moeilijk te vinden.  
Vaak is de basiskennis voor het Wiscat rekenen weggezakt. Verder zijn de rekenvaardigheden verslapt en gaat het rekenen niet meer zo vlot. Een andere groep zij-instromers schat de Wiscat, de rekentoets van Cito, te licht in. Meestal is er dan te weinig geoefend met de sommen of te laat gestart met het leren voor de Wiscat.

Als zij-instromer kun je de Wiscat halen met een goede voorbereiding. Dat gaat in drie stappen: plannen, leren en oefenen.

Stap 1. Plannen van rekenonderdelen.
Maak eerst een goede planning als je start met Wiscat oefenen. Bekijk welke rekenonderdelen er zijn. Schat in hoeveel tijd je nodig hebt om te oefenen. Wanneer heb je de toets? Reken dan terug in weken en maanden, deel je tijd in en begin niet te laat. Probeer 2-4 keer per week tijd te vinden om aan de Wiscat te werken.

Stap 2. Leren van rekenregels.
Zorg ervoor dat je eerst de rekenregels kent die horen bij alle rekenonderdelen van de Wiscat. Dit is de basistheorie van rekenen. Leer deze regels over o.a. breuken, decimalen en procenten uit je hoofd. Ook het metriek stelsel moet je kennen.
Alle Wiscat theorie leer je uit het 'WISCAT Theorie- en Werkboek'. Daarin vind je ook veel voorbeeldsommen. Start dan met het maken van losse Wiscat sommen. In het Theorie-en werkboek vind je 500 echte Wiscat sommen. Bekijk welke rekenonderdelen goed gaan en welk soort sommen je moet verbeteren.

Bekijk het 'WISCAT Theorie- en Werkboek >

Stap 3. Oefenen van Wiscat sommen.
Ga daarna oefenen met het maken van oefentoetsen. Speciaal daarvoor is er het boek ‘WISCAT Oefentoetsen’. Met 5 Wiscat toetsen die lijken op de ECHTE Wiscat. Je kunt oefenen op drie moeilijkheidsniveaus, aangegeven met sterren. Zo zie je op welk niveau jij presteert met Wiscat rekenen.
Alle antwoorden met heldere uitleg staan achter in het boek.

Ook kun je de unieke WISCAT-Check® doen. Dan zie je voor elke toets jouw scores. Zo ontdek je wat goed gaat en aan welk rekenonderdeel je nog verder moet werken

Bekijk het boek ‘WISCAT oefentoetsen’ >

zij-instroom pabo
1

PLANNEN

Maak een plan
per week.
Wiscat toets voorbereiden
2

LEREN

Leer rekentheorie
uit je hoofd.
Wiscat basisrekenen Pabo
3

OEFENEN

Oefen veel!
Zo krijg je automatisme.
Wiscat goed gedaan
4

RESULTAAT

Zo haal je WISCAT!

Wiscat Training voor zij-instromers

Naast zelfstandig leren en sommen oefenen voor de Wiscat, kun je ook een online Wiscat Training volgen. Of een training op locatie (in Soest). Zo ben je perfect voorbereid op de Wiscat!

In 1 dag krijg je alle rekenregels die bij de Wiscat horen uitgelegd met voorbeeldsommen. Ook ga je zelf aan de slag met Wiscat sommen en worden de antwoorden stap voor stap uitgelegd.

De training wordt gegeven door een echte Wiscat-Expert en in een kleine groep: online max. 3 tot 4 deelnemers, op locatie max. 5 tot 6 deelnemers.
Zo is er alle aandacht voor jou en kun je ook vragen stellen.
Kijk voor meer informatie op Wiscat Training.

Meld je aan >

Wiscat totaaldeal 3 boeken